Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tárlatvezetés helyett

 GÓG JÁNOS Juhász Gyula díjas költő, a kúltúra lovagja

...így vall a "Mosolyok és igazmesék" című kiállításomról,...és a művészetről.

Vajon be kell-e mutatnom Önöknek Piti Katalint?

Biztosan vannak, akik még nem ismerik őt, ám rendelkezésre állnak olyan kiadványok, ismertetők, antológiák, amelyek közreadják életútját.Most én eltekintek a nyilvánvaló tények felsorolásától, s inkább foglalkozom a jelen kiállítás anyagával, s azon keresztül talán a megfoghatatlan, megismerhetetlen jelek és jegyek boncolgatásával.

A mosolyt a képeken látható bohócok hordozzák a megformált valóságukban, az igaz meséket pedig a lélekrezdülésből született grafikai alkotások. A képeken gyakran logikai paradoxonok  hangsúlyos és direkt irodalmi,gondolati,képi asszociációk jelennek meg.

Piti Katalin bohócos mosolyai és igaznak vélt meséi, látomásai alkotásainak két pólusát mutatják be. Drámai erővel és érzékenységgel, mintha képverseket néznénk, miközben sorba szerkesztett betűk híján a szöveg olvashatatlan. Ez is szürrealizmusát támasztja alá, hiszen írásmódja „automatikus": a szöveg–vonal a racionális tudat kikapcsolásával, spontán módon születik, és így mutat rá mélyebb összefüggésekre.

Katalin egyszer-egyszer elmondja grafikáinak születési körülményeit; hogy szinte álomszerű állapotban elindul keze a papíron és egyre tovább formálva-gondolva alakul a kép, szövődik az érzés, amely a tudat mélyén lévő gondolatok kivetülése.

 

 

kiallitas-megnyito-szj.jpg